Indonesische makreel

Eind maart was Sacha de kok in ons wildplukrestaurant. Zij maakte dit heerlijke recept (hoeveelheden voor vier personen).

- 1 citroen (schoongeboend)

- 100 ml ketjap manis

- 1 eetlepel sambal

- 2 eetlepels ketchup

- 100 ml kraanwater

- 400 gram gerookte makreelfilet

- 200 gram pandanrijst

- 1 komkommer

- 50 (wittewijn)azijn

- 300 gram sperziebonen

- 30 gram gebakken uitjes

1.    Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de citroen en pers de helft van de vrucht uit. Snijd de andere helft in parten. Meng het citroensap met de ketjap, sambal, ketchup en de helft van het water in de ovenschaal. Verwijder voorzichtig met je handen het vel van de makreelfilets en leg de vis in de schaal. Zet ca. 25 min. in het midden van de oven tot de saus gaat pruttelen. Keer de makreel na 12 min.

2.    Bereid ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schaaf de komkommer met een kaasschaaf in dunne plakjes en doe in een kom. Voeg de azijn en de rest van het water toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Breng een pan water aan de kook, voeg de boontjes toe en kook deze in 8 min. beetgaar. Giet af.

3.    Serveer de bonen, rijst, citroenpartjes en komkommersalade bij de makreel. Schep wat saus uit de ovenschaal over de makreel en bestrooi de rijst met de gebakken uitjes.

Agenda

Workshops in de keuken van Huis vd Wijk de Pijp, 2e vd Helstraat 66:

- vr 21 feb 14.00 - 17.00 uur: Inzouten van Vis, Ei en Groente

- vr 6 mrt 14.00 - 17.00 uur: Het Ganzenei: Gansvocaat & Meringues

- vr 20 mrt 14.00 - 17.00 uur: Het Ganzenei: Lemoncurd & Ganzonaise

- vr 3 april 14.00 - 17.00 uur: Daslookpesto maken

- vr 17 april 14.00 - 17.00 uur: Fermenteren: Zuurkool, Dills en Kimchi
 
- vr 1 mei 14.00 - 17 uur: Inleggen in Azijn
 
- vr 15 mei 14.00 - 17.00 uur: Drogen van Groente & Fruit
 
- vr 29 mei 14.00 - 17.00 uur: Wijn maken en Distilleren
 
- vr 12 juni  Vlierbloesemsiroop en -Gelei maken
 

Workshops in de Bestevaer, Willem de Zwijgerlaan 153:

- woe 12 feb 19.30 - 22.00 uur: Kaasmaken deel 1

- woe 26 feb 19.30 - 22.00 uur: Kaasmaken deel 2

- woe 11 mrt 19.30 - 22.00 uur: Roken van Vis en Groente

- woe 25 mrt 19.30 - 22.00 uur: Tofu en Sojaburgers maken

- woe 8 april 19.30 - 22.00 uur: Magonolia-siroop maken

- woe 22 april 19.30 - 22.00 uur: Paardenbloemengelei maken

- woe 6 mei 19.30 - 22.00 uur: Roken van Vis en Groente

- woe 20 mei 19.30 - 22.00 uur: Likeur maken

- woe 3 juni 19.30 - 22.00 uur: Jams maken zonder suiker

- woe 17 juni 19.30 - 22.00 uur: Bonbons maken met wildplukvulling

 

Wildplukexcursies, verzamelen woe 12.00 bij Huis vd Wijk de Pijp:

- woe 12 feb: Sloterdijk: Winterpostelein & Vogelmuur

- woe 19 feb: Verkenning Eerste Ganzeneieren

- woe 21 feb: Visexcursie

- woe 26 feb: Ganzeneierenexcursie per roeiboot

- woe 4 mrt: Ganzeneierenexcursie per motorboot

 

Wildplukrestaurant:

Elke week op woensdagavond om 18.30 uur

in de grote keuken van Huis v/d Wijk De Pijp

 

Informatie en aanmelding: vul het contactformulier in!