Jonah Freud recenseert de Conserveergids van Mark Janssen

Benieuwd naar de mooie recensie van Jonah Freud over de Conserveergids? Klik op bovenstaande link om 'm te lezen!

Het boek vertelt het verhaal van hoe we op de Voedselbank ‘Eigen Krachtvoer’ hebben opgezet. Vooral gaat het over de enorme ervaring die we de afgelopen vier jaar hebben opgedaan met alles wat er in het wild te plukken, rapen, vangen of vissen is en over hoe je de oogstoverschotten kunt conserveren en bereiden. Het boek behandelt 15 conserveringstechnieken met hun theorie en geeft 120 recepten. Qua technische informatie zou het boek niet misstaan op een koksopleiding.  Maar de insteek is low tech en low budget. Een rookoven van 1000 € is prachtig, maar het kan ook in bv. een kartonnen doos. Diverse kostenvriendelijke zelfbouwsuggesties worden gegeven.

Het boek is bedoeld voor zelfvoorzieners, die hun eigen voedsel plukken, rapen, telen of jagen. Het conserveren van de overschotten is een gezamenlijke uitdaging.
Het boek is ook bedoeld voor lekkerbekken, die oude ambachtelijke technieken willen leren, omdat wat je conserveert lekkerder is - en gezonder - dan wat de supermarkt te bieden heeft.
Het boek is ook bedoeld voor verduurzamers, die de huidige voedselverspilling willen tegengaan. 

M.A. Janssen, Eigen Krachtvoer. Conserveergids voor zelfvoorzieners, lekkerbekken en verduurzamers. Amsterdam: Adsearch Culinair, juni 2018. ISBN: 978-94-90776-06-0

Eigen Krachtvoer zoekt ganzeneieren met Brechtje Keulen

Journaliste Brechtje Keulen ging met Eigen Krachtvoer op excursie om ganzeneieren te zoeken op de rieteilanden rondom Schiphol. Klik op bovenstaande link om het artikel te lezen!

Eigen Krachtvoer zoekt ganzeneieren met Marijke Plante

Freelance journaliste en fotografe Marijke Plante volgde Eigen Krachtvoer tijdens één van onze wildplukwandelingen waarbij we op zoek gingen naar ganzeneieren. Klik op bovenstaande link om het artikel te lezen!

Van Jam tot zuurkool: de lol van voedsel conserveren.

MUG Magazine borstelt in het septembernummer een vleiend portret van Eigen Krachtvoer!

De auteur heeft heel goed begrepen waar Eigen Krachtvoer echt over gaat. Hij ziet dat de deelnemers nog lang kunnen nagenieten.

Met de gratis cursus ‘conserveren van voedsel’ slaat Mark Janssen drie vliegen in één klap:

je bouwt een voorraadje op waar je nog lang plezier aan kunt beleven, je spaart geld uit en gooit minder voedsel weg.

Oranjefonds steunt Eigen Krachtvoer

In augustus 2015 krijgen we het heuglijke nieuws te horen dat het Oranje Fonds 2500 euro schenkt aan Stichting Eigen Krachtvoer voor het organiseren van wildplukwandelingen met bezoekers van de Voedselbank in Amsterdam.

Deelnemen aan Eigen Krachtvoer is gratis, dankzij subsidies van het Oranje Fonds en twee andere fondsen. Ook de Stadsdelen Zuid en West dragen bij. 

Wildplukdiner met Eigen Krachtvoer

Op 21 mei 2015 organiseert de werkgroep Slow Food Nederland samen met stichting Eigen Krachtvoer een wildplukdiner dat enthousiast wordt onthaald.

De deelnemers, waaronder mensen die bij de voedselbank lopen, koken samen aan dat diner dat bij de Ratatouille wordt geserveerd. Slow Food publiceert na afloop het volledige menu op de eigen site.

Amuses
Daslookpesto met zelfgebakken brood
Proeverij van wilde inmaak: meerkoet- en ganzenei in pickle, weegbreeknopjes, groene kornoeljes, look-zonder-lookzaden in gekruide olie en geconfijte wilde ganzenpootjes -hartjes en -maagjes met ingelegde groene walnoten

Hansje Galesloot brengt verslag uit over Eigen Krachtvoer op Mugweb.

Freelance journalist Hansje Galesloot volgt in het prille begin van 2015 onze wandelaars op één van onze wildplukmiddagen. Zij brengt voor MUG Magazine verslag uit van haar ervaring. Dat verslag publiceert MUG Magazine prompt op de eigen website.

Bij de Voedselbank krijg je een kratje eten, maar voor het vinden van een uitweg uit je problemen is vaak meer nodig. Het wildplukproject Eigen Krachtvoer verruimt de horizon. Met simpele ingrediënten blijkt ineens veel meer mogelijk dan je dacht. ‘Niets helpt zo goed tegen depressies als wildplukken.’