Nooit eerder sambal gemaakt? Zo moeilijk is dat nu ook weer niet, zoals Indra tijdens de workshop van vrijdag 22 april demonstreerde. Het voordeel van haar bereiding is dat je uitsluitend met verse producten werkt. Je kan het gebruik van E-nummers achterwege laten. Verser kan bijna niet. Het onderstaande recept werd ons bezorgd door Lisette Nauta en Indra Debidin.

Ingrediënten:

Rode paprika
Pepers
Tomaat
Ui
Knoflook
Kemiriepasta
Trassi
Gemberpoeder
Citroen
Suiker

Bereiding:

Snijd de paprika, tomaat, ui en knoflook fijn.
Doe hetzelfde met de pepertjes, maar verwijder de pitjes (die maken het heet).
Fruit de trassi en kemiriepasta kort aan in arachideolie.
Voeg de paprika, tomaat, ui, knoflook en pepers toe en laat inkoken.
Voeg een beetje gemberpoeder toe en ketjap en laat verder inkoken.
Als de substantie dikker wordt kun je evt. rietsuiker, citroen of ketchup toevoegen.

sambal01

De sambal moet wel nog even afbakken

Opmerkingen:

De pitjes van de pepers maken de sambal heet. Voeg dus toe naar smaak. Voor het schoonmaken van heel hete pepers is het gebruik van handschoenen aanbevolen. Maar wrijf ook dan nooit in je ogen.
Suiker en citroen maken de sambal iets zoeter. Ketjap evenwel maakt de sambal dan weer iets zouter. Blijf dus goed proeven. Bewaar in de koelkast. Sambal blijft zeker drie tot vier weken goed.

Prijsindicatie: de prijzen voor de verschillende groenten zijn nauwelijks seizoensafhankelijk. Kemiri kent lang niet iedereen, maar wij vonden een aanbieding van net iets meer dan € 3,- voor een potje van circa 2 ons. Trassi is een garnalenpasta uit de Oosterse keuken en is voor vergelijkbare prijzen te koop bij tal van toko’s.