Eigen Krachtvoer is een club van wildplukkers die het (tijdelijk) arm hebben. We trekken elke week de natuur in om wilde eetbare planten, paddestoelen, bessen, noten, zeevruchten en eieren te verzamelen. Dat maakt ons rijker. Niet alleen door het gratis voedsel, maar ook door de heerlijke maaltijden die we daarmee bereiden. Door de verbondenheid en vriendschap die we ontwikkelen en door het samen genieten. Naast de wildplukwandelingen organiseren we workshops voedselconservering. Iedereen die bij de Voedselbank loopt en/of een minimuminkomen heeft is welkom. Onze uitvalsbasis is Amsterdam.

Ons netwerk

Bij de excursies en workshops worden we geholpen door wildplukkers en koks als Zwanet Plomp, Lisette Nauta, Fiona Ivanov, Ellen Mookhoek, Elsje Bruijnesteijn, Edwin Cornelissen, Gerard Koopmanschap, Eke Mariën en Roel van Kollem.

Eigen Krachtvoer wordt voorts ondersteund door een Comité van Aanbeveling dat bestaat uit: Tanja den Broeder (Platform Eetbaar Amsterdam), Andries de Jong (Stichting Urgente Noden), Jurre van der Kamp (Voedselbank Amsterdam Zuid), Paul van Oosten (Protestantse Diaconie Amsterdam), Marius Singels (oud-coördinator Voedselbank Amsterdam Zuid), Irene Visch (Zuidmoes) en Else de Wit (CentraM).

Onze stichting

Om het project een steviger basis te geven hebben we begin 2015 de Stichting Eigen Krachtvoer opgericht. De Raad van Toezicht bestaat uit Gee de Wilde, Fiona Ivanov en Petra Hunsche. Zij bewaken de financiën en zijn een klankbord voor de bestuurder, Mark Janssen. De stichting heeft sinds 1 januari 2017 de ANBI-status, dat betekent dat giften aan de stichting aftrekbaar zijn van de belasting.

Onze financiers

Subsidies krijgen we in 2019 van Stichting DOEN en Stadsdeel Amsterdam Zuid. Verschillende subsidieverzoeken lopen nog. Nieuwe donateurs of sponsors zijn zeer welkom. Langzaam maar zeker verwerven we eigen inkomsten door de verkoop van onze producten, zoals gedroogde paddestoelen, vlierbloesemsiroop, jams, oesters, ganzeneieren en conserven. We nemen betalende deelnemers mee op onze excursies en ook in ons Wildplukrestaurant zijn externe gasten welkom. In 2019 willen we met onze eigen inkomsten 33% van onze begroting dekken.

Hoe het begon

Initiatiefnemers Mark Janssen en Dieuw van ’t Spijker kwamen elkaar in 2013 tegen in een bos waar ze paddestoelen plukten. Beiden liepen ze bij de Voedselbank. Ter plekke ontstond het idee om een wildplukproject te organiseren voor mede-voedselbankiers. Voedsel hoeven we immers niet te krijgen, we kunnen het ook zelf gratis plukken in de natuur. Iemand verzon meteen de naam van het project: Eigen Krachtvoer. Wat volgde heeft onze levens veranderd.

Stichting Eigen Krachtvoer

KvK-nummer: 62562290. RSIN: 854867405. Oprichtingsdatum: 03-02-2015. Adres: Tweede Van der Helststraat 33 1, 1073 AG Amsterdam. Raad van Toezicht: Dhr. G.W.M.M. de Wilde (voorzitter), Mw. F.M. Ivanov, Mw. P.S. Hunsche. Bestuurder: Dhr. M.A. Janssen

Doelstelling: Het stimuleren van de eigen kracht van mensen in armoedesituaties bij het verzamelen, bereiden en conserveren van voedsel.

Activiteiten: Het organiseren en begeleiden van wildplukwandelingen, maaltijdbereidingen en conserveersessies. Het organiseren van gezamenlijke maaltijden en het uitwisselen van kennis en producten met geestverwante personen en initiatieven. Het ontwikkelen van nieuwe bezigheden en perspectieven voor de deelnemers.

ANBI-status: Stichting Eigen Krachtvoer is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Sponsors en donateurs kunnen giften aan de stichting aftrekken van de belasting.

IBAN: NL45INGB 0006741874 tnv St. Eigen Krachtvoer

 

Klik hier voor ons jaarverslag over 2018 (pdf-bestand).

Klik hier voor onze jaarrekening over 2018 (pdf-bestand).

Wie dat wil kan het jaarverslag 2017 als PDF downloaden.

Wie dat wil kan ook de jaarrekening 2017 downloaden.

jaarverslag 2016 als PDF downloaden.

jaarrekening 2016 als PDF downloaden.

Jaarverslag 2015 als PDF downloaden.

Jaarrekening 2015 als PDF downloaden.

Beleidsplan 2017

Beleidsplan 2018

Beleidsplan 2019

Beloningsbeleid