Eigen Krachtvoer organiseert regelmatig workshops voedsel conserveren.

De workshops vinden plaats op vrijdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur in de gloednieuwe & goed geoutillieerde keuken van het Huis van de Wijk de Pijp, aan de 2e van der Helststraat 66, of op woensdagavonden van 19.30 tot 22.00 uur in de sfeervolle & goed geoutillieerde Buurtkamer de Bestevaer aan de Willem de Zwijgerlaan 153 te Amsterdam. Zie de agenda.

Deelname aan een workshop kost 20 euro, voor klanten van de voedselbank of minima is deelname gratis.

Boek je drie workshops dan betaal je slechts 45 euro. Korting met stadspas

Vermeldt bij aanmelding svp het nummer van de betreffende workshop(s).

Voor meer informatie kunt u bellen met Mark Janssen, telefoonnr 06-12820132.

Aanmelden  kan via het contactformulier

Overzicht workshops Voedselconserveren:

Excursies bv bootexcusies zijn ook op verzoek te boeken

Onze 10-persoonsmotorboot De Noorderzon is ook te huur!

voor een uniek lage prijs van 20 E p/u met schipper of 15 E p/u zonder schipper

Bel met Mark: 06-12820132

Hieronder een overzicht van workshops die eerder hebben plaatsgevonden: 

Workshop Likeur maken met Monique Schaefer

Hazelnootlikeur, sinaasappellikeur, Bénédictine en Jägermeister gemaakt met een keur van wildplukkruiden..

foto likeur

 

Workshop Winterzuurkool maken

Onder leiding van Patricia maken we zuurkool van 6 witte kolen en 1 rode. 

 

Workshop Wilde siropen maken van lindebloesem en moerasspirea

Deze week plukten we lindebloesem en moerasspireabloesem. Hiervan maken we een voorraadje siroop. Verder maken we jam van wilde kersen en van ananas. Sacha maakt peren op siroop.

 

Workshop Vruchtenjam maken

Met aardbeien, frambozen, meloenen, kersen en mango's. We proberen een paar bijzondere recepten uit: Meloen in Gewurztraminer, Aardbeien met Marasquin, Mango met sinaasappel en Wilde perziken met gember.

 

Workshop Vlierbloesemsiroop maken

In deze sessie draaiden we productie. We maskten 100 flessen siroop die we hopen te verkopen.

 

Workshop Appelsap maken

Met onze nieuwe vruchtenpers maken we 10 liter appelsap. Melle Gerlofs komt ons assisteren. Er is eigenlijk nog een appelmolen nodig, maar met de minimix ging het ook.

 

Workshop Ganzeneieren: inleggen en gansvocaat maken

Patricia leert ons hoe je ganzeneieren kunt inleggen in zuur en hoe je gansvocaat kunt maken (=advocaat van ganzenei, een heerlijk likeurtje).

 

Workshop Wecken

Mark Janssen laat zien hoe makkelijk het is om soep en groenten te wecken. Speicale weckpotten zijn mooi, maar het kan ook in de conservenpotten van Hak.

 

Workshop Worst en paté maken

Onder leiding van Lisette Nauta leren we braadworst maken. Na het snijden van het vlees en de ingrediënten word het gemalen in de vleesmolen. Daarna worden de worsten gevuld en gebraden. De pate is gemaakt van kip en pistachenoten en smaakt fantastisch. 

 

Workshop Walnootolie & hazelnootolie maken

De eerste workshop van 2017 is walnoten en hazelnoten olie maken. De noten zijn een paar weken geleden geplukt in de buurt en hebben even kunnen 'drogen'. Eigen Krachtvoer heeft een Piteba-pers aangeschaft waarmee de olie word geperst. Met de olie en walnoten maakt Elsje Bruijnesteijn een heerlijke Waldorfsalade en een kaasplankje met noten. 

notenolie 13 01 2017 2

 

Workshop Zeewier

Elsje Bruijnesteijn laat de deelnemers kennis maken met de verschillende manieren waarop zeewier verwerkt kan worden. Op het programma staan onder meer een salade van darmwier, bouillon van zeewier, Japanse misosoep en een alternatieve bereiding van sushi op basis van parelgort en zeesla. Het wier winnen we tijdens een excursie in Zeeland op de rotsige stranden van Neeltje Jans.

Zeesla maar nog net geen salade bij Neeltje Jans

 

Workshop De gans en niets anders dan de hele gans

saladevanganzenei

Salade van ganzenei

Tijdens deze workshop leren we gans fileren. Per persoon beschikken we over één (geplukte) vogel. Van de bouten wordt confit bereid. De borstpartijen worden schoongemaakt, gevacumeerd en na afloop onder de aanwezigen verdeeld. Tijdens onze workshops bereiden we graag een kleine maaltijd voor de deelnemers. Dat idee herhalen we tijdens onze proeverij van het ganzenei met zes verschillende bereidingen die we onze gasten op zaterdag 19 maart in de Ratatouille aan de Ceintuurbaan in Amsterdam aanbieden. Onder meer een salade van ganzenei (zie foto) staat op het menu.

 

Workshop Humus, mosterd & sambal maken

Verschillende soorten mosterd

Tijdens deze workshop pakken we lekker breed uit rond het thema voedselconservering. We gaan aan de slag met een ruim scala aan technieken die de deelnemers thuis makkelijk kunnen kopiëren. Alle technieken die we demonstreren leveren bereidingen op die ook zeer geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten.

Dé manier om zelf mosterd te maken, is maar één van die recepten waarin we ons verdiepen. Want ook de traditionele humus en sambal komen aan bod. We hebben een aantal kenners weten te strikken om tekst en uitleg te verschaffen. We werken in kleine groepjes, maar wel zo dat iedereen naar believen en eigen voorkeur elke techniek zelf leert kennen.

 

Workshop Daslookpesto maken

Daslook met bloesem

Pesto is volgens Van Dale een ‘ongekookte saus van basilicum, knoflook, pijnboompitten, olijfolie en geraspte Italiaanse kaas’. Maar het kan natuurlijk ook heel anders. De al te dure pijnboompitten kunnen makkelijk vervangen worden door de betaalbare hazelnoot of walnoot. En ook basilicum is niet per se noodzakelijk. Daslook kan perfect dienen als basis-ingrediënt. ‘Daslook is een heerlijk wild kruid,’ zegt Mark Janssen van Eigen Krachtvoer. ‘Het smaakt ergens tussen ui en knoflook in. Pesto van daslook is een toprecept.’

 

Workshop Ganzeneieren inleggen

Op vrijdag 25 maart staat het ganzenei centraal tijdens onze workshop voedselconservering. Mark Janssen toont hoe je eieren kunt conserveren door ze in te leggen in azijn. Maar we leren ook hoe we ei kunnen verwerken om er een typisch Hollandse advocaat van te bereiden.

Mark Janssen op zoek naar ganzeneieren

Op het menu staan verder nog de Quiche Lorraine. Niet omdat deze Franse klassieker ook een manier is om eieren te conserveren, maar wel omdat het zo’n verdraaid lekker gerecht is. Voor de vegetariërs onder ons bereiden we ook een versie van de Quiche zonder vlees.

 

Workshop Paté & Rillettes maken

pate

Zo smakelijk kan een eigen bereide paté eruit zien

Van de mooiste delen van het dier bak je, zoals iedereen weet, bij voorkeur biefstuk. Van de afsnijdsels en botjes trek je dan weer bouillon. Maar ook andere, minder edele delen van het dier laten zich uitstekend verwerken. Eigen Krachtvoer gaat tijdens deze workshop aan de slag met klassieke Franse bereidingen van paté en rillettes.

 

Workshop: Zoutvlees & Pekelen

Onze voorouders wisten er alles van. Maar wij doen het eigenlijk nooit meer zelf: het zouten of pekelen van vlees. Zout voorkomt bederf. Maar hoe ga je te werk als je deze techniek niet beheerst? We leggen ons oor te luisteren bij kenners van de Surinaamse keuken en gebruiken dezelfde technieken.

 

Workshop Zelf Worst Maken

Tijdens de tweede workshop van 2016 januari toont chef Lisette Nauta hoe we zelf verse worsten kunnen maken. We gebruiken natuurlijke producten zoals darm en vlees van rund en lam. Aan bod komt zowel het maken van verse als van droge worst.

 

Workshop Invriezen als conserveringstechniek

Tijdens de eerste workshop van het schrikkeljaar 2016 staat invriezen als techniek centraal. Het lijkt makkelijk, maar we leren de fijne kneepjes van het vak. Hoe vries je veilig in? Wat laat zich wel of juist helemaal niet lenen voor de vrieskist? Zijn er ook gevaren verbonden aan het ontdooien van diepgevroren gerechten of ingrediënten? Voor deze eerste workshop van het jaar luisteren we vooral naar de deskundige kennis van zaken van chef-kok Lisette Nauta.

 

Wil je graag meedoen aan een van onze workshop conserveren?

Vul dan het contactformulier in!